Smutná česko-norská causa

Nadace Naše dítě se po celou dobu své 22leté činnosti nesetkala s příběhem tak hrubého porušení lidských a dětských práv, které prožívá rodina dětí Michalákových.   

O adopci Denise a Davida českých rodičů rozhodla norská nestátní organizace Barnevernet. Je naprosto nepochopitelné jak může Norsko rozhodnout o odebrání českých dětí českých rodičů? Jde o výsměch Úmluvě o právech dítěte. ČR je Úmluvou vázána od 1. ledna 1993. Úmluvu Česká republika ratifikovala a stala se součástí našeho právního řádu. V případě bratrů Michalákových bylo porušeno několik jejich základních paragrafů.
Které články Úmluvy o právech dítěte byly porušeny? Článek 7 hovoří o právu dětí znát své rodiče a právo na jejich péči, článek 8 o potřebě respektu práva dítěte na  zachování státní příslušnosti jména a rodinných svazků, článek 9 potvrzuje, že stát zabezpečí, aby  dítě nebylo odděleno od svých rodičů a mělo možnost udržovat styk s oběma rodiči. Článek 11 říká, že stát má zabránit nezákonnému přemisťování dětí a jejich zadržování a nenavracení zpět.  Pro výkon práv obsažených v úmluvě musí stát udělat všechno, co je v jeho moci říká článek 4. Ptám se, kdo vlastně zodpovídá v naší zemi za respekt a neporušování práv dítěte, které se bohužel bez pomoci nás dospělých samo zlovůli neubrání. Myslím, že nejsem sama, kdo postrádá zásadní reakce a  akční kroky našich vládních činitelů  k navrácení dětí.
Chlapci byli odebráni v roce 2011 na základě nepotvrzeného podezření sexuálního zneužívání. Po více jak čtyřletém neakčním jednání české strany došlo k definitivnímu rozhodnutí, aby každý z bratrů žil v jiné adoptivní rodině a na své rodiče pomalu zapomněli. Proč je předem odsouzen pokus řešení celého smutného případu odebrání českých dětí prostřednictvím diplomatické ochrany jejich vrácení  do ČR? V tomto případu se asi už  mnoho zkazit nedá…?
 

Ing. Zuzana Baudyšová
ředitelka Nadace Naše dítě
senátorka Parlamentu ČR

Autor: Nadace Naše dítě | pátek 9.10.2015 9:25 | karma článku: 24,62 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Nadace Naše dítě

Děti mizící v mlze

3.2.2016 v 12:55 | Karma: 15,87

Nadace Naše dítě

Opravdu znáte svoje dítě?

6.11.2015 v 9:47 | Karma: 10,94
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 411x
Nadace Naše dítě se již od roku 1993 zabývá ochranou a pomocí týraným, zneužívaným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem. Nadace pomáhá formou finanční podpory, právním poradenstvím, osvětovou činností, prosazováním legislativních změn a dalšími dostupnými způsoby. Spolupracujeme s řadou uznávaných mezinárodních organizací a podílíme se na programech ochrany dětí v rámci Evropské unie. Za mediální podporu děkujeme Blog IDnes.cz

Seznam rubrik