Advokáti na drátě. Linka právní pomoci vyzvání už přes deset let

Rozchody, rozvody, exekuce, spory o dítě. Právníci na lince většinou radí rodičům. Hlavním cílem je ale pohoda a klid jejich dětí. 

„Linka právní pomoci, Nadace Naše Dítě, dobrý den,“ zrychlená mluva, dech a šum z ulice rámuje naléhavost, s jakou se obrací volající na advokáta, který právě zvedl sluchátko. Je středa 14 hodin a jeden z devíti profesionálů, kteří už přes deset let pomáhají rodinám v krizi, je opět čtyři hodiny „na drátě“. Balík řešených problémů má v drtivé většině smutný společný jmenovatel a tím je dítě. I proto se JUDr.Lucie Trnková rozhodla před třemi lety spolupracovat s Nadací Naše Dítě a být nápomocna lidem, kteří v krizi vytočí číslo 777 800 002. „Je to akční forma pomoci. Lidé často volají přímo z ulice a já jim mohu pomoci s tématy, která se ke mně do kanceláře v běžné praxi moc nedostanou,“ zdůvodňuje mimo jiné Lucie svou pomoc bez nároku na honorář. 

Třetí nejčastěji volající jsou babičky a dědové  

Možnost požádat bezplatně o radu právníka využilo za rok 2015 doposud přes 170 lidí, kterým vévodí skupina matek. Jednu čtvrtinu jejich počtu pak tvoří otcové. Spory na pozadí rozvodu, exekucí, změny péče o dítě, bránění ve styku s ním a někdy i na mezinárodní úrovni, určení - popření otcovství, pěstounství a osvojení. Tato témata, více či méně překvapivě, řeší stále více i prarodiče, kteří jsou třetí nejpočetnější kategorií v počtu volajících. Babičky i dědy stále více trápí rodinné krize jejich ratolestí a hlavně situace jejich vnoučat. „Volají často. Vidí, co se děje v rodině s vnoučaty a chtějí pomoc jim i rodičům, jejichž vztahy krachují,“ potvrzuje advokátka Lucie, která je na telefonu nejen pohotovým právníkem, ale občas i psychologem. Odhadnout volajícího prý není, zase tak těžké. Během hovoru obratně zjistí, s jakým úmyslem kdo volá a s potížisty, kteří sami chtějí škodit a někomu se mstít, rozhovor rázně utne.

Naopak o to ochotněji naslouchá lidem, pro které je Linka Právní Pomoci důležitým zdrojem informací. Nezřídka slýchává, že dotyčný chodil od čerta k ďáblu a nevěděl na koho se obrátit. V ten moment pak zapíná naplno. Pokud si není jistá, bleskově listuje zákoníkem a paragrafy a paralelně zpracovává proud informací linoucí se ze sluchátka. Většinou ale postačí vlastní zkušenost z praxe. A zpětná vazba? „Některé kauzy se vyvíjí. Takže lidé volají znovu a jsem ráda, když se případy hýbou správným směrem,“ říká mladá advokátka, která měla k pomoci druhým vždy blízko. Blíží se šestá hodina večerní, tak ještě vyřídit pár emailových dotazů a balíme. Příští středu ji vystřídá někdo další z týmu špičkových advokátů se specializací na rodinné právo. 

Autor: Nadace Naše dítě | pátek 11.9.2015 14:15 | karma článku: 10,44 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Nadace Naše dítě

Děti mizící v mlze

3.2.2016 v 12:55 | Karma: 15,87

Nadace Naše dítě

Opravdu znáte svoje dítě?

6.11.2015 v 9:47 | Karma: 10,94

Nadace Naše dítě

Smutná česko-norská causa

9.10.2015 v 9:25 | Karma: 24,62
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 411x
Nadace Naše dítě se již od roku 1993 zabývá ochranou a pomocí týraným, zneužívaným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem. Nadace pomáhá formou finanční podpory, právním poradenstvím, osvětovou činností, prosazováním legislativních změn a dalšími dostupnými způsoby. Spolupracujeme s řadou uznávaných mezinárodních organizací a podílíme se na programech ochrany dětí v rámci Evropské unie. Za mediální podporu děkujeme Blog IDnes.cz

Seznam rubrik