Babyboxy u nás slaví 10 let

Na 1. června nepřipadá pouze Mezinárodní den dětí, ale také je to datum, kdy u nás vznikl první babybox. Zřízen byl v pražském Hloubětíně a k dnešnímu dni je jich po celé republice již 65, díky nimž bylo zachráněno 123 dětí. 

Babyboxy dodnes mají řadu příznivců i kritiků. Hlasy odpůrců ještě zvýšil v roce 2011 Výbor OSN pro práva dítěte, který je doporučil zrušit. Současná ředitelka nadace Monika Šimůnková se tehdy v roli zmocněnkyně vlády pro lidská práva zasadila o to, aby babyboxy fungovaly dále v současné podobě.

Převažují holčičky

Do babyboxů, které zaštiťuje Nadační fond Statim, bylo za deset let odloženo 123 dětí, z nichž 73 bylo holčiček a 50 chlapců. I poslední dítě, které se našlo 8. června v babyboxu v Kroměříži, byla holčička. Nejčastěji se ozve ohlášení na odloženém dítěti mezi 16:00 až 20:00 hodinou.

Nejvíce dětí bylo zachráněno babyboxem v pražském Hloubětíně, konkrétně se jedná o 18 dětí, velkou pomoc nabízí i babybox v Brně, kde bylo postaráno o 15 dětí. Rok 2011 má smutné prvenství v počtu zachráněných dětí.

Postup při oznámení

Každé pracoviště, na němž je zřízen babybox, má přesné instrukce, co v případě nalezení novorozence dělat. Pokud se otevřou dvířka babyboxu, ozve se pohotovostní hlášení na telefonu starosty, tajemníkovi a vedoucímu odboru. Současně je upozorněna i bezpečnostní služba, policie a nemocnice.

První se o dítě stará pracovník bezpečnostní služby, který má specifické proškolení pro pohyb s dítětem a kontrolou jeho základních životních funkcí, poté následují kontrolní vyšetření v nemocnicích.

Po ošetření dítě putuje k přechodným pěstounům a hledá se mu stálá stabilní pěstounská rodina nebo osvojitelé. Biologická matka se může o dítě přihlásit do té doby, než je dítě adoptováno anebo svěřeno soudem do pěstounské rodiny.

Babyboxy v zahraničí

Zařízení pro záchranu dětí nejsou pouze českou raritou, ale fungují v řadě zemí po celém světě. Ze strany kritiků, z nichž je i část lékařů, zaznívají námitky s tím, že babyboxy odporují Úmluvě o právech dítěte, podle níž má dítě právo na jméno, totožnost a možnost znát své rodiče. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess, který za svůj počin získal od Nadace Naše dítě v roce 2007 cenu Zlaté srdce, kritiku odmítá s tím, že nejdůležitější by měla být záchrana života dítěte.

Babyboxy existují například v Rakousku, Maďarsku, Polsku, Německu, Belgii i Švýcarsku. Ve Velké Británii je odložení dítěte do dvou let trestné, obdobně je tomu v Nizozemsku. Ve Spojených státech amerických babyboxy sice fungují, ale nejsou provozovány ve všech státech.

Autor: Nadace Naše dítě | úterý 16.6.2015 12:13 | karma článku: 10,06 | přečteno: 241x