Každý krok může pomáhat. Stačí se rozběhnout

Česko je zasaženo epidemií jménem běhání. Běh se stává životním stylem, který je spojován se zdravím nebo přátelskou atmosférou na trati. V komunitě běžců se však objevuje ještě ušlechtilejší atribut a tím je pomoc druhým. 

Pro mnohé je to o důvod víc překonat se, zrychlit krok a běžet. Vidina konkrétní pomoci za každým krokem loni přiměla více než stovku běžců k desítkám i stovkám prázdninových kilometrů například v rámci Letní výzvy pro srdcaře, kterou pořádala Nadace Naše dítě ve spolupráci s komunitou běžců kolem blogu Jeden měsíc běžce.

Běh pro ty, kteří běhat nemohou

Některé děti nemají možnost svobodného pohybu, který je jim ztížen vrozeným handicapem, nevratným zraněním nebo následkem ubližování ze strany svých blízkých. Právě pro ně se řada běžců rozhodla běhat a dát svým kilometrům nový rozměr. Jedenáctileté Markétka s těžkou mozkovou obrnou nutně potřebovala zvedací plošinu do bytu, která by usnadnila život jí i její obětavé rodině. Srdcaři pro ní loni vyběhali více než 110 000 Kč velmi jednoduchým principem:  na začátku výzvy si každý běžec určil částku, kterou za každý svůj uběhnutý kilometr věnuje na transparentní konto.  

Stejný princip mohou srdcaři uplatnit i letos. Stačí se kdykoliv v průběhu prázdnin zaregistrovat a pak už stačí prostě vyběhnout odkudkoli kamkoli. Radost z pohybu a pomoci druhým však mohou běžci sdílet v rámci společných výběhů. Ne, že by byli uzavření ve výbězích, ale vyběhnou spolu na předem stanovenou trať, na jejímž konci je vždy plánovaný společný piknik.

Díky úspěchu loňského ročníku má i letos má výzva pro srdcaře konkrétní cíl - vyběhat pro pětiletého Filípka trpícího autismem dostatek financí na náročný výcvik asistenčního a canisterapeutického psa, který se mu stane kamarádem a oporou. Lidé s autismem často obtížně navazují sociální vazby s dalšími lidmi a dobře vycvičení psi jim v tomto ohledu velmi pomáhají. 

S pomocí slavné filmové repliky tak můžeme říci, že letní běh může stát na počátku krásného přátelství. Avšak nejen autistického chlapce se psem, ale i přátelství mezi běžci, kteří autistickému klukovi k psovi dopomohou. A připojit se může opravdu každý, stačí se jen rozběhnout!

Autor: Nadace Naše dítě | úterý 19.7.2016 10:57 | karma článku: 12,08 | přečteno: 101x
  • Další články autora

Nadace Naše dítě

Děti mizící v mlze

3.2.2016 v 12:55 | Karma: 15,87

Nadace Naše dítě

Opravdu znáte svoje dítě?

6.11.2015 v 9:47 | Karma: 10,94

Nadace Naše dítě

Smutná česko-norská causa

9.10.2015 v 9:25 | Karma: 24,62
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 411x
Nadace Naše dítě se již od roku 1993 zabývá ochranou a pomocí týraným, zneužívaným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem. Nadace pomáhá formou finanční podpory, právním poradenstvím, osvětovou činností, prosazováním legislativních změn a dalšími dostupnými způsoby. Spolupracujeme s řadou uznávaných mezinárodních organizací a podílíme se na programech ochrany dětí v rámci Evropské unie. Za mediální podporu děkujeme Blog IDnes.cz

Seznam rubrik