Nadace Naše dítě

Opravdu znáte svoje dítě?

6. 11. 2015 9:47:49
V době, kdy každé desáté dítě trpí depresemi, může být sdílení zážitků tou nejsilnější ochranou. Aby bylo možné je sdílet, je nutné poznat, co vaše dítě opravdu baví.

Nedávné zjištění Dětské psychiatrické kliniky Univerzity Karlovy, že každé desáté dítě do 13 let věku trpí depresemi, způsobilo značný mediální ohlas. Děti na antidepresivech jsou pro veřejnost bezpochyby těžko stravitelným soustem, které u mnohých rodičů vyvolává oprávněný strach a otázky, kterak tomu předejít. Ovšem daleko důležitější než obavy a hysterie je naslouchání, porozumění, poznání.

Místo strachu poznání

Velmi důležité je poznání například toho, co vaše dítě skutečně baví. Tím bývají v současnosti, ať chceme nebo ne, velmi často počítačové hry, které jsou mnohými rodiči apriorně vnímané jako ztráta a marnění času. Znáte kupříkladu Minecraft? Je to velmi chytrá a dost možná nejhranější hra současnosti. Právě poznání, či ještě lépe hraní hry, umožní sdílení zábavy s ratolestí, která ve světě Minecraftu žije tři hodiny denně a představa večera s taťkou a mamkou u stolních Aktivit ji příliš neláká. „Nejprve je důležité zájem dětí poznat. Pak je možné čas strávený u počítače regulovat a současně získat důvěru dětí v tom, že známe, co je baví,“ říká k tomu psychiatr Petr Pöthe. Neméně důležité je také poznání internetových platforem, skrze které dítě komunikuje. I to může být preventivní vakcínou na stále častější kyberšikanu a zneužívání dětí přes internet, které vedou i k pokusům o sebevraždu. Neznamená to však „fízlování“. Dítě, které je neustále pod dohledem, má totiž ty nejlepší předpoklady začít lhát. A pokud dítěti nemůžeme věřit, je na čase zamyslet se nad tím, co můžeme udělat pro to, abychom mu věřit začali. Ne se bát, ale poznat.

Autor: Nadace Naše dítě | karma: 10.94 | přečteno: 223 ×
Poslední články autora