Pohyb u dětí jako prevence i radost

Volnočasové aktivy dnešních dětí jsou odlišné od těch, které v tomto věku dělali jejich rodiče. O sportu jejich prarodičů ani nemluvě. Sportovních aktivit u dětí rok od roku ubývá. Napomohl k tomu i rozmach technologií.

Mobilní telefon, tablet a připojení k internetu se stává pravidelným vybavením školáků. Ve volném čase stále častěji zasednou k počítači, než aby běhali venku. Tomu odpovídá jejich snížená sportovní zdatnost a motorika.

Rostoucí nechuť k tělocviku

Sportovní zdatnost u dětí zkoumal na jednom tisíci škol Český olympijský výbor. Výsledky nebyly příliš povzbudivé. Většina sedmiletých dětí nezvládne udělat kotoul, zhoršení zaznamenaly děti oproti dřívějším rokům v řadě dalších sportovních aktivit.

V roce 1995 strávily děti v rozmezí 6 až 15 let sportovní aktivitou až tři hodiny denně, o dvacet let později se aktivně strávený čas zkrátil na pětačtyřicet minut.  A to má vliv na výkony dětí ve sportu – délka skoku do písku se zkrátila o 30 centimetrů, člunkový běh se zpomalil o 1,5 sekund a ohebnost se zmenšila o sedm centimetrů.

Zatímco dříve patřil tělocvik k nejoblíbenějším předmětům ve škole, dnes je tomu zcela naopak. S tím jde ruku v ruce zvyšující se obezita dětí, jíž podle Světové zdravotnické organizace trpí až 30 % českých dětí.

Aktivní čas rodin s dětmi

Do boje se snižující se sportovní zdatností dětí a s „digitální demencí“ se pustily některé organizace, které pořádají činnosti na podporu aktivit dětí. I Nadace Naše dítě se rozhodla na problém upozornit, především z pohledu aktivně stráveného času rodin s dětmi, a pro letošní léto vyhlásila Letní výzvu pro srdce, která má rozběhat léto pro handicapované děti. Jim svobodným pohyb totiž znemožňuje handicap.

Potřeby podpořit aktivně trávený čas se chopily především sportovní organizace, například Český olympijský výbor spolu se Sazkou představily Sazka olympijský víceboj, populární celosvětová série překážkových závodů Spartan Race zavedla závod pro nejmenší Spartan Kids anebo letos v září se uskuteční již 14. ročník Ladronkafestu, největšího festivalu volnočasových aktivit ve střední Evropě. 

Autor: Nadace Naše dítě | úterý 21.7.2015 11:07 | karma článku: 6,37 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Nadace Naše dítě

Děti mizící v mlze

3.2.2016 v 12:55 | Karma: 15,87

Nadace Naše dítě

Opravdu znáte svoje dítě?

6.11.2015 v 9:47 | Karma: 10,94

Nadace Naše dítě

Smutná česko-norská causa

9.10.2015 v 9:25 | Karma: 24,62
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 411x
Nadace Naše dítě se již od roku 1993 zabývá ochranou a pomocí týraným, zneužívaným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem. Nadace pomáhá formou finanční podpory, právním poradenstvím, osvětovou činností, prosazováním legislativních změn a dalšími dostupnými způsoby. Spolupracujeme s řadou uznávaných mezinárodních organizací a podílíme se na programech ochrany dětí v rámci Evropské unie. Za mediální podporu děkujeme Blog IDnes.cz

Seznam rubrik