Nadace Naše dítě

Tolerantnost Čechů k alkoholu zvyšuje i procento popíjejících dětí

9. 07. 2015 9:47:29
Česká republika obsadila nelichotivou první příčku ve zkušenosti patnáctiletých s alkoholem ve studii OECD. Nedávný test neziskové organizace benevolentnost české společnosti k alkoholu potvrdil.

Byl to menší test organizace Podané ruce, přesto jeho výsledky nepříjemně překvapily. Skupinka dospívajících se bavila v parku a chtěla si ke své zábavě dopřát i alkohol, proto oslovila náhodné kolemjdoucí s prosbou, zdali by jim neotevřeli láhev s vínem. A výsledek? Osm z deseti to udělalo.

Pivo a víno není alkohol

Dlouhodobě ve společnosti převládá názor, že pivo a víno skoro nejsou alkohol, proto benevolentnost k jejich užívání u mladistvých je vysoká. Přitom podle platformy Pij s rozumem pijí chlapci v dospívání ve 3⁄4 případech pivo, u dívek převládají míchané nápoje anebo právě víno. O bagatelizaci problému s alkoholem českou společností mluví i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Léto a prázdniny jsou pro dospívající velkým lákadlem k odzkoušení alkoholu. Podle platformy Pij s rozumem na 40 % dotázaných dětí uvedlo, že se s alkoholem setkaly i na dětském táboře. Impulsy k testování alkoholu u dětí zůstávají stejné – navození pocitu uvolněnosti, touha po ztrátě zábran a získání veselé a společenské nálady. Přitom děti, které začnou s alkoholem před patnáctým rokem, mají sedmkrát vyšší riziko závislosti.

Nedávno vydaná studie Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) na fakt upozornila a zařadila Českou republiku na první místo před Dány a Němce. Procento chlapců do 15 let, kteří již byli opilí, se zvýšilo z 30 % v roce 2000 na 43 % v roce 2010, ještě vyšší nárůst zaznamenala studie u dívek, kde se číslo zvýšilo z 26 % na 41 %.

V prevenci hraje roli rodina a škola

Preventivní programy upozorňující na rizika alkoholu se objevují především na školách, méně se o problematice hovoří doma v rodinách. Pouze 29 % dětí uvedlo, že s rodiči diskutují o neduzích alkoholu, přičemž 51 % rodičů je naopak přesvědčeno, že jejich děti nepijí pravidelně.

Zodpovědnější přístup podle Vobořila musí přijmout i koneční prodejci alkoholu. Velká část z nich sama má děti a nezamlouvala bych se jim myšlenka, že jejich dětem někdo prodá alkohol bez problému. Rezervy v prevenci má i stát. Parlament bude projednávat novelu, podle níž bude prodejnost alkoholu mladistvých kontrolovat nejenom policie, ale nově i Česká obchodní inspekce (ČOI), jež to dříve měla v kompetenci. Navrhuje se, aby bylo možné v případě zjištění problému zavřít podnik až na dva dny. V současné době jsou pokuty za prodej alkoholu velmi nízké a pohybují se kolem tří tisíc korun.

Autor: Nadace Naše dítě | karma: 10.82 | přečteno: 379 ×
Poslední články autora