Tolerantnost Čechů k alkoholu zvyšuje i procento popíjejících dětí

9. 07. 2015 9:47:29
Česká republika obsadila nelichotivou první příčku ve zkušenosti patnáctiletých s alkoholem ve studii OECD. Nedávný test neziskové organizace benevolentnost české společnosti k alkoholu potvrdil.

Byl to menší test organizace Podané ruce, přesto jeho výsledky nepříjemně překvapily. Skupinka dospívajících se bavila v parku a chtěla si ke své zábavě dopřát i alkohol, proto oslovila náhodné kolemjdoucí s prosbou, zdali by jim neotevřeli láhev s vínem. A výsledek? Osm z deseti to udělalo.

Pivo a víno není alkohol

Dlouhodobě ve společnosti převládá názor, že pivo a víno skoro nejsou alkohol, proto benevolentnost k jejich užívání u mladistvých je vysoká. Přitom podle platformy Pij s rozumem pijí chlapci v dospívání ve 3⁄4 případech pivo, u dívek převládají míchané nápoje anebo právě víno. O bagatelizaci problému s alkoholem českou společností mluví i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Léto a prázdniny jsou pro dospívající velkým lákadlem k odzkoušení alkoholu. Podle platformy Pij s rozumem na 40 % dotázaných dětí uvedlo, že se s alkoholem setkaly i na dětském táboře. Impulsy k testování alkoholu u dětí zůstávají stejné – navození pocitu uvolněnosti, touha po ztrátě zábran a získání veselé a společenské nálady. Přitom děti, které začnou s alkoholem před patnáctým rokem, mají sedmkrát vyšší riziko závislosti.

Nedávno vydaná studie Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) na fakt upozornila a zařadila Českou republiku na první místo před Dány a Němce. Procento chlapců do 15 let, kteří již byli opilí, se zvýšilo z 30 % v roce 2000 na 43 % v roce 2010, ještě vyšší nárůst zaznamenala studie u dívek, kde se číslo zvýšilo z 26 % na 41 %.

V prevenci hraje roli rodina a škola

Preventivní programy upozorňující na rizika alkoholu se objevují především na školách, méně se o problematice hovoří doma v rodinách. Pouze 29 % dětí uvedlo, že s rodiči diskutují o neduzích alkoholu, přičemž 51 % rodičů je naopak přesvědčeno, že jejich děti nepijí pravidelně.

Zodpovědnější přístup podle Vobořila musí přijmout i koneční prodejci alkoholu. Velká část z nich sama má děti a nezamlouvala bych se jim myšlenka, že jejich dětem někdo prodá alkohol bez problému. Rezervy v prevenci má i stát. Parlament bude projednávat novelu, podle níž bude prodejnost alkoholu mladistvých kontrolovat nejenom policie, ale nově i Česká obchodní inspekce (ČOI), jež to dříve měla v kompetenci. Navrhuje se, aby bylo možné v případě zjištění problému zavřít podnik až na dva dny. V současné době jsou pokuty za prodej alkoholu velmi nízké a pohybují se kolem tří tisíc korun.

Autor: Nadace Naše dítě | čtvrtek 9.7.2015 9:47 | karma článku: 10.82 | přečteno: 379x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 138 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 378 |
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 410

Nadace Naše dítě se již od roku 1993 zabývá ochranou a pomocí týraným, zneužívaným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem. Nadace pomáhá formou finanční podpory, právním poradenstvím, osvětovou činností, prosazováním legislativních změn a dalšími dostupnými způsoby. Spolupracujeme s řadou uznávaných mezinárodních organizací a podílíme se na programech ochrany dětí v rámci Evropské unie. Za mediální podporu děkujeme Blog IDnes.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...