Začátek června je ve znamení oslav dětí

Řada států po celém světě dnes slaví Mezinárodní den dětí, který je v posledních letech spojen především se zábavnými aktivitami pro děti. Přitom jeho počátky se datují do druhého desetiletí minulého století.

Na začátku byla snaha oslavy dětí jako budoucí generace a nutnosti ochrany jejich práv, dnes se během Dne dětí vedle zábavných aktivit připomíná, že mnohé děti po celém světě stále trpí nedostatkem potravin, zdravotně nezávadnou vodou, absencí lékařské péče a nedostupností školní výchovy.

Vznik Dne dětí

Děti jsou nový začátek zítřka“ používal jako své motto zakladatel a první prezident Turecké republiky Mustafa Kemal Atattürk. Děti považoval za důležitou součást k budování nového státu, proto v roce 1920 prohlásil 23. duben Dnem dětí. Turecko dodnes oslavuje ty nejmenší právě v dubnu.

Ženevská Světová konference pro blaho dětí, která se konala 1.6.1925 myšlenku dne dětí potvrdila a doporučila den uznávat. Zájem o děti podpořil téhož dne v americkém San Francisco i čínský generální konzul v San Franciscu, nicméně oficiálně Den dětí ještě zakotven nebyl.

Druhá polovina 20. století

Smutné události z druhé světové války inspirovaly v roce 1949 Mezinárodní demokratickou federaci žen k vyhlášení Dne na ochranu dětí na 1. června. Den měl připomínat masové zavraždění žen a dětí v Lidicích a francouzském Ouradouru v roce 1942.

Na podněty ke stanovení dne dětí reagovalo OSN vyhlášením Světového dne dětí, který připadá na 20. listopadu. Právě 20. listopadu přijalo Valné shromáždění OSN v roce 1959 Deklaraci o právech dítěte a v roce 1989 Úmluvu o právech dítěte.

Den dětí u nás

U nás se oslavy dětí konaly již za první republiky, oficiálně byl 1. červen uznán Československou republikou Dnem dětí v roce 1950. Pro zvýšený zájem o děti a sepsání základních dohod a úmluv o dítěti v minulém století se mu přezdívá stoletím dítěte.

Dodnes se Den dětí slaví v zemích různě, některé státy, včetně České republiky, se připojily k datu 1. června, které reflektuje události z roku 1925, jiné přijaly 20. listopad a Turecko věnuje dětem 23. dubna, který je rovněž státním svátkem.

Pro děti bude i letos připravena po celé republice řada aktivity, například ZOO Ostrava nachystalo pohádkový les pro děti, ve Zlíně se chystá dětský den s rádiem Junior, v pražském Toulcově dvoru budou na děti čekat staré hry v podobě honění káčí odpalování špačků, apod. V Lounech zase vypraví historický vlak, den dětí lze strávit i na zámku Loučeň, kde bude připravena pro děti řada aktivit. Obdivovat kejklíře a loutková divadla bude možné na tvrzi Hummer anebo si děti budou moci zahrát na loupežníky v Božím daru a mnoho dalšího.

Všem dětem přejeme k jejich dnešnímu svátku mnoho radosti a šťastných úsměvů.

Autor: Nadace Naše dítě | pondělí 1.6.2015 10:14 | karma článku: 6,58 | přečteno: 135x