Rodinná mediace jako možnost nového začátku

20. 10. 2014 10:06:42
Rozvodové a rozchodové spory vždy dopadají na děti, počet vyostřených situací se přitom zvyšuje. Často se tak setkáváme s bráněním ve styku s dítětem jedním z rodičů, neplacením výživného a rodičovskými únosy dětí.

Před několika lety jsme založili bezplatnou Linku právní pomoci, zvyšující počty hovorů s rozvodovou problematikou jsme nemohli ignorovat. Rozhodli jsme se proto rozšířit služby o rodinnou mediaci.

Zájem rodičů, nikoliv dětí

Pojítkem mezi smutnými příběhy je často upřednostňování zájmu rodičů nad zájmy dětí. Mezi partnery, rodiči chybí komunikace, vzájemná tolerance a empatická snaha porozumět druhému. Když se na nás rodiče obrací, žádají po nás to, co sami nedokáží - vyřešit jejich situaci a určit, kdo má větší právo vychovávat jejich dítě.

Přebrat zodpovědnost za jejich činy ale nemůžeme, stejně jako rozsoudit, u koho bude dítě prospívat lépe. Naopak pomáháme rodičům rozlišit dvě roviny jejich vztahu - partnerskou a rodičovskou. Může se stát, že partnerská rovina skončí, ale rodičovská zůstává do 18 let dítěte. Stejně jako v jiných oblastech života, i v rodičovství se učíme přebírat zodpovědnost za výchovu a budoucí život dětí. Víme-li, že děti se nejvíce učí nápodobou, je nám jasné, že jim při nešetrném rozpadu rodiny můžeme ublížit na mnoho let dopředu.

Křik rodičů, bezmoc dětí

Úzkost, strach, vztek a pocity bezmoci provází téměř každý rozpad rodiny. Naše plány na šťastný rodinný život bez potíží jsou pryč. S nimi mnohdy odchází láska a vzájemný respekt při řešení situací spojených s rozvodem. Děti vnímají takové klima obzvlášť citlivě. Prožívají každou hádku, napětí, smutek. Za vzniklou situaci se nezřídka kdy obviňují. Dětská duše je křehká a děti nemají tolik zkušeností se zátěžovými situacemi jako my dospělí.

Jednou z možností snížení dopadu rozvodu na dítě je využít rodinné mediace, kterou jsme začali aktivně nabízet. Jde o metodu kultivovaného řešení sporu, kdy mediátor jako nestranná osoba pomáhá rodičům soustředit se na podstatné záležitosti budoucího života a oprostit se od vyvolávání a prohlubování nepřátelství.

Jeden případ za všechny

Mezi nedávnými volajícími na Lince právní pomoci byla zoufalá matka, která se přes dva roky „pere“ o své tři děti s bývalým manželem. Když se obrátila na nadaci, žádala o pomoc v její bezvýchodné situaci. Soud určil, že nejstarší dceru (11 let) bude vychovávat otec s novou přítelkyní, která souběžně vychovává své dvě děti ze svého prvního vztahu. Prostřední syn (9 let) a nejmladší dcera (5 let) budou vychovávané střídavou péčí obou rodičů a to vždy po jednom týdnu. Rodiče bydlí v jednom městě, ale doprava mezi domy trvá minimálně jednu hodinu. Děti jsou tak nucené cestovat v týdnu, kdy jsou v péči otce přes celé město do školy a školky. Otec zároveň přehlásil nejstarší dceru na novou školu poblíž jejich bydliště.

Rodiče jsou ve velkém sporu, nedokáží společně komunikovat, ani řešit praktické záležitosti výchovy dětí. Vzájemně se slovně a fyzicky napadají. Děti jim slouží jako prostředníci negativní komunikace. Za dobu trvání sporu se velmi zhoršily jejich sourozenecké vztahy, vzájemně totiž soupeří o pozornost rodičů. V takovém prostředí není možné, aby děti vyrůstaly bez psychických následků. Tlak, změny a neklidná atmosféra mezi rodiči se přenáší i na ně. Ty tak tiše trpí a odnáší si negativní zkušenosti do budoucnosti.

Následky si děti nesou celý život

Děti, které prošly těžkým rozvodovým bojem, často trpí posttraumatickou stresovou poruchou, jež se projevuje nočním pomočováním, vadami řeči, jsou více plačtivé, lítostné a mnohdy si vybíjí svůj potlačovaný vztek na jiných osobách, věcech či zvířatech. Druhý extrém jsou děti, které se stáhnou do sebe a tzv. introvertují, přestanou komunikovat s kamarády a okolím a své potíže si vztahují do sebe. Takové děti mají v dospělosti sebepoškozující tendence, poruchy příjmu potravy, deprese, úzkosti a sebevražedné sklony.

Jak se vyhnout „rozvodové válce“? Předně mysleme od počátku více na své děti. Zkusme se oprostit od prohlubování nepřátelství a zraňování sebe navzájem. Jednejme v souladu s našimi hodnotami a myšlenkou na lepší budoucnost sebe a svých dětí. Komunikujme s partnerem. V případě potřeby konzultujme své obavy a úzkosti s odborníky.

Mgr. Markéta Sodomková, zástupkyně ředitelky Nadace Naše dítě a mediátorka

Autor: Nadace Naše dítě | pondělí 20.10.2014 10:06 | karma článku: 7.56 | přečteno: 332x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 3124 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 411

Nadace Naše dítě se již od roku 1993 zabývá ochranou a pomocí týraným, zneužívaným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem. Nadace pomáhá formou finanční podpory, právním poradenstvím, osvětovou činností, prosazováním legislativních změn a dalšími dostupnými způsoby. Spolupracujeme s řadou uznávaných mezinárodních organizací a podílíme se na programech ochrany dětí v rámci Evropské unie. Za mediální podporu děkujeme Blog IDnes.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...